Ville Starbucks servere sin kaffe hos Ryanair?
Share:

Ville Starbucks servere sin kaffe hos Ryanair?

FJ

Virksomheder er nødt til at have en holdning til den verden de er en del af, ellers bliver de hægtet af den udvikling, der viser at business moral skal være en del af bundlinjen. Fremtiden tilhører de ’kedelige og ordentlige’ – ikke dem, der tjener en passe penge på at skide på det hele.

Så længe det er lovligt, så kan man bare skide på det hele, synes at være budskabet fra Venstres Michael Aastrup Jensen, der i dag kritiserer flere kommuners valg om ikke at gøre forretning med Ryanair – han udtaler blandt andet at, ”Ryanair er et lovligt selskab, så hvis det har et billigere eller bedre produkt for den enkelte offentlige medarbejder i Aarhus Kommune, så skal de da selvfølgelig have lov til at flyve med det”. Og omtaler i øvrigt 15 kommuners beslutning som symbolpolitik – dvs. han mener, de scorer nogle billige point ved at gøre noget, der ikke har en reel betydning.

At mene, at alt er godt, så længe det er lovligt og vi kan tjene penge, er både usympatisk og oldnordisk. Ligesom troen på, at det ikke gør en forskel, når man som virksomhed går ind og tager et standpunkt om etik og moral.

Denne gammeldags tankegang kommer også til udtryk i et indlæg på kommunikationsforum, hvor Mikkel Jørnvil Nielsen causerer om ”Ryanair gate” og konkurrencen mellem de hurtige og frække og de gamle, mellem low fares og old crap. Han konkluderer blandt andet, at virksomheder skal tage ved lære af Ryanair – deres frække kommunikation og evne til at tjene penge. De kan deres shit, forstår man. Og så længe man står ved, at man er en idiot, så er det nemlig lige efter kommunikationsdrejebogen, der prædiker autenticitet. Skidt med, at begrebet bliver misbrugt her – for vi forbrugere vil nemlig alligevel ikke kunne gennemskue frække Ryanair, siger Jørnvil Nielsen og spår at Ryanair-gate ingen effekt vil have.

Moralen her er, at vi skal tage ved lære af en forretningsmodel, der mangler enhver form for moral, etik og menneskelige værdier. Så længe, at pengene vælter ind, så er det lige meget hvordan vi tjener dem. Og så længe vi får en god deal, så er det lige meget hvad vi skal give køb på af etik, værdier og moral.

Både Jørnvil Nielsen og Aastrup Jensen skulle få sig et virkelighedstjek. Eventuelt ved at tage en snak med CEO for Starbucks Howard Schultz – eller en af de mange andre succesfulde CEOs for virksomheder verden over, der både har luret hvor markedet bevæger sig hen og har groet hår på brystet og derfor ved, at det ikke længere bare handler om tjene penge – men hvordan man vælger at tjene sine penge. Og at man skal evne at sige nej og have en holdning til hvem man vil samarbejde med, hvorfor og til den verden og det samfund man som virksomhed er en del af. Også selvom det koster.

Kaffe og Ryanair
CEO for Starbucks Howard Schultz har luret dette og udtalte på et tidspunkt: “The divide between profitability and doing the right thing is collapsing”,

Altså omsat til dansk – man kan ikke længere tjene penge uden at forholde sig til hvordan man tjener dem. Og det kræver, at man forholder sig til værdier og mennesker og har en holdning til hvad det er for et samfund man gerne vil være med til at skabe. Man kan som virksomhed ikke bare se sig selv som en pengemaskine, hvis eneste formål er at generere arbejdspladser. Verden er langt mere krævende og kompleks i dag.

Schultz ved det, og har også hevet Starbucks ind i debatten om race problemer, behandling af krigsveteraner, politisk kaos i Kongressen, indkomst ulighed med mere. Og ud fra de sager og politiske holdninger Schultz har ytret kan jeg tvivle på, at han ville vælge at sælge sin kaffe hos Ryan air selvom det ville give kroner i kassen.

Nye tider – nye sandheder
Tiden er for længst løbet fra Milton Friedman’s sandhed om, at et firmas eneste ansvar er at tjene penge til dets ejere uden at bryde loven. Der bliver allerede og vil i stigende grad blive stillet større krav til værdier, etik og formål i virksomheder. Det stiller både krav til virksomheden og til de leverandører og samarbejdspartnere den laver forretning sammen med.

Det kan godt være, at man som politiker synes det er vejen frem at sælge ud af holdninger og værdier så længe man tjener penge eller at man som virksomhedsrådgiver ikke har en holdning til værdier og etik hos de virksomheder man rådgiver efter devisen: Så længe I ikke lyver er alt godt. Men det holder ikke i længden.

At 15 kommuner har taget et standpunkt og valgt fra selvom det måske koster lidt mere i kommunekassen handler ikke kun om politik. Det handler om moral, værdier og mod. Og man kan ikke sige, som Aastrup Jensen påstår, at det er ’billige point’ når kommuner tager et standpunkt ud fra nogle værdier om hvilket samfund man gerne vil skabe og handle ud fra det – selvom det koster på bundlinjen. Det er modigt. Det er værdiorienteret. Det er meningsfuldt.

At tage en beslutning om at ville betale flere penge for at handle med flyselskaber, der tjener sine penge på en ordentlig måde har ikke noget med fråseri at gøre, som Aastrup Jensen påstår. Det handler om at turde have en holdning til hvordan man tjener og bruger sine penge. Og at vide, at der er noget større og mere vigtigt end bundlinjen. Og hvis virksomheder – i alle afskygninger – skal begå sig og legitimere deres ret til at eksistere i fremtiden, så bliver de nødt til at udvikle en sans for social og menneskelig retfærdighed.

Og ja, det kræver mod. For så snart du har en holdning – tager et standpunkt – og rent faktisk handler efter dine værdier, så gør det dig sårbar for kritik. Det er et dobbeltsiddet sværd. Og det skaber forventninger fra omverdenen som man ikke altid kan imødekomme med det samme. Det sætter pres for, at man som virksomheder skal holdes op til et voksende antal standarder. Starbucks har selv oplevet, at det, at have en holdning som virksomhed har gjort dem en sårbare over for kritik omkring løn, brug af økologiske fødevarer, at dominere markedet og presse små virksomheder ud, eller stress hos ansatte.

Men det er en del af kommunikationshåndbogens autenticitetsbegreb når det bruges rigtigt. At man som virksomhed tør at stå frem, have holdninger og være ærlig selvom man ikke kan præsentere et glansbillede. Det er jo på sin vis omkostningsfrit at være en autentisk idiot som Jørnliv Nielsen roser Ryanair for at være. Det er først når man står frem med sine værdier, moral og etik – og ikke er perfekt, at det ”koster”. Og her har Ryanair meget at lære endnu.

Der vil sikkert altid være folk, der er til fals for hurtig fortjeneste og som gerne sætter værdier og menneskesyn overbords for at tjene penge. Og der findes ditto forbrugere, der er ligeglad med værdi, etik og en mening med tingene, men som bare gerne vil have noget billigt. Men heldigvis kommer der flere og flere virksomheder, forbrugere og politikere der både tør, ønsker og kan se et behov for at have en holdning til både hvordan man tjener og bruger sine penge og som tør at tage de personlige og økonomiske omkostninger det kan have rent faktisk at have værdier og moral.